Vermeercentrum twee moderne parels rijker
Terug naar nieuws

Vermeercentrum twee moderne parels rijker

Onlangs heeft het Vermeercentrum Delft twee kunstwerken van beeldend kunstenaar René Jacobs aangekocht. Begin dit jaar was zijn expositie “Another Vermeer” in het Vermeercentrum te zien. Daarin toonde hij een twaalftal kunstwerken die duidelijk zijn geïnspireerd op het werk van de grote meester. 

 

Sinds René in 2006 in Delft neerstreek heeft hij meer dan 100 werken gemaakt waarbij Johannes Vermeer het uitgangspunt was. De meest recente twee van deze serie zijn dus binnenkort permanent te zien bij het Vermeercentrum Delft. Het betreft het kunstwerk “We are the pearl earring”, gemaakt uit 6,000 kleine poppetjes die tezamen het Meisje met de Parel vormen. De kunstenaar heeft hiermee willen symboliseren dat het Meisje met parel een collectief bezit is en daarmee eigendom van iedereen. Het werk werd breed uitgemeten in de nationale en zelfs internationale pers, en kwam onder andere langs in het AD, de Telegraaf, het NOS journaal, NOS jeugdjournaal en het Duitse Tageschau.

liggend-we-are-the-girl-with-the-pearl-earring-1.jpg

Het andere kunstwerk dat het Vermeercentrum heeft aangeschaft is een variant op het meisje met de rode hoed. Met behulp van een sjabloon heeft René Jacobs telkens de letters J.o.h.a.n.n.e.s. .V.e.r.m.e.e.r op doek geschilderd, net zo lang totdat het beeld van het meisje met de rode hoed ontstond. Het resultaat is een impressionistische schets van het origineel waar het licht weg lijkt te spatten van het kunstwerk, hetzelfde licht dat Vermeer zo inspireerde.