In het licht van Vermeer
Terug naar nieuws

In het licht van Vermeer

In september en oktober 2022 waren nieuwe werken van de laureaten van de Prix de Norvège, tezamen met werken van Rein Pol en Henk Helmantel, te bewonderen in het Vermeer Centrum Delft en de Oude Kerk Delft.

Ruim 15 jaar geleden werd de Klassieke Academie in Groningen opgericht met als doel eigentijdse, beeldende kunstenaars te vormen in de rijke figuratieve traditie van Nederlandse schilders als Rembrandt en Vermeer. Jaarlijks studeren er ongeveer 15 leerlingen na een vijfjarig curriculum af. Sinds 2013 is aan het eindexamen van de academie de Prix de Norvège verbonden, opgericht door de in Noorwegen woonachtige Nederlandse verzamelaar Egbert Pijfers en bestaand uit een geheel verzorgde reis naar de Noorse Fjorden voor twee veelbelovende afstudeerders. Op deze manier laat Pijfers nieuwe schilder- en beeldhouwtalenten inspiratie opdoen in de indrukwekkende natuur van Noorwegen.

In 2021 trokken alle laureaten van de Prix de Norvège samen met Pijfers naar Delft, om zich te laten inspireren door het licht van Vermeer. Zij werden vergezeld door Rein Pol, jurylid van de Prix de Norvège en docent aan de academie, en gevierd stilleven schilder Henk Helmantel. Naar aanleiding van deze binnenlandse reis ontstond nieuw werk, dat in september en oktober werd geëxposeerd in het Vermeer Centrum Delft en de Oude Kerk Delft.