Ontdek het Vermeer Centrum Delft

Het Vermeer Centrum Delft biedt een ontdekkingstocht door het leven, het werk en de stad van de 17de-eeuwse meester van het licht: Johannes Vermeer (1632-1675). Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met Delft, de stad waar hij geboren werd en waar hij zijn hele leven woonde en werkte.

Vermeers wereld

De afdeling ‘de wereld van Vermeer’ laat het 17de eeuwse Delft zien. Dwaal door het beroemde ‘Gezicht op Delft’ en ontmoet Vermeers omgeving en ontdek de voedingsbodem van zijn talent: het bloeiende wetenschappelijk en artistiek klimaat in Delft, zijn klanten, zijn gezin en zijn rijke schoonmoeder.
In Vermeers wereld zijn afbeeldingen van al zijn schilderijen op ware grootte bijeen. Een oeuvre van 37 schilderijen waarin Vermeer een geheel eigen wereld creëerde.

Het atelier van Vermeer

Deze hele verdieping is gewijd aan de werkwijze van Vermeer. Hoe schilderde Vermeer geloofwaardige beelden vol licht, verstilling, harmonie en raadselachtige verhalen? Ontdek in het lichtatelier hoe Vermeer het licht naar zijn hand zette. Experimenteer met de camera obscura en speel net als Vermeer met kleur, doorkijkjes en perspectief. En stap letterlijk in een schilderij van Vermeer.

De liefdesboodschappen van Vermeer

Veel doeken van de Delftse schilder Johannes Vermeer gaan over de liefde. De ene keer is dat overduidelijk, de andere keer verwijst hij er onopvallend naar door bepaalde voorwerpen of details te schilderen. Zijn tijdgenoten kenden de betekenissen van deze symbolen, maar vandaag de dag weet niet elke toeschouwer waar deze voor staan. Deze voorwerpen en details zijn in de tentoonstelling ‘De liefdesboodschappen van Vermeer’ te zien. Leer de symbolen in Vermeers schilderijen herkennen.

Vermeers Erfgoed

In samenwerking met Archeologie Delft e.o. is in het Vermeer Centrum Delft de tentoonstelling ‘Vermeers Erfgoed’ gecreëerd. De gepresenteerde resultaten van de opgravingen bieden een unieke invalshoek op het leven en werk van Johannes Vermeer. Bekijk de gebruiksvoorwerpen die waarschijnlijk van bewoners van het Oude Mannenhuis waren, dat zich op de plek van het huidige Vermeer Centrum Delft bevond. Verder vind je voorwerpen die in de 17de-eeuwse huishoudens werden gebruikt. En een aantal vitrines zijn gewijd aan 17de-eeuwse objecten die je terug ziet op de schilderijen van Johannes Vermeer.

Je kunt bij je bezoek ook de audiotour gebruiken.

Tip: elke vrijdag om 11.30 uur en zondag om 12.00 uur is er een gratis Nederlandstalige rondleiding in het Vermeer Centrum Delft.

Vermeer wandelend ontdekken

Naast een bezoek aan het centrum is Vermeer ook wandelend te ontdekken. Er is een individuele wandeling uitgezet langs alle hoogtepunten in het leven van Vermeer. Het Vermeer Combiticket geeft toegang tot alle locaties.

Souvenirs

Wil je na je bezoek een mooi aandenken aan de schilder Vermeer of aan het Vermeer Centrum Delft mee naar huis nemen? Bezoek dan onze winkel of kijk in onze webshop.

Menu
NL EN