Mickaƫl Leroy - het Straatje en de Schilderkunst

23 apr 2018

Van maandag 7 mei tot zondag 3 juni hangt in het Vermeer Centrum Delft een bijzonder schilderij: het Straatje van Vermeer. Natuurlijk niet het echte, maar een reproductie. Gemaakt door de Franse kunstenaar Mickaël Leroy.

Mickaël is 8 jaar geleden begonnen met het kopiëren van schilderijen van Vermeer. Op het eerste gezicht toch niet heel bijzonder, maar Mickaël hanteert een techniek waardoor een bezoek aan het centrum zeker de moeite waard is.

Mickaël schildert namelijk volgens de technieken van Vermeer zelf. Onder dezelfde condities, met verf gemaakt zoals Vermeer dat ooit ook zelf deed. Mickaël bestudeert alle  wetenschappelijke ontdekkingen over Vermeer en onderzoekt de artistieke context van Delft: de relaties van Vermeer, omgeving, hedendaagse schilders en alles over de Gouden Eeuw.

Door zich te bekwamen in de schildertechniek van Vermeer, het opdoen van kennis over Vermeer en zijn eigen ervaringen opgedaan tijdens het schilderen, benaderen Mickaël’s kopieën steeds meer de originele versies.

Naast het schilderij zelf, bestaat de expositie uit een 3D plattegrond van het Straatje, het Straatje opgebouwd uit blokken, een video waar Mickaël aan het werk te zien is en nog veel meer.

Op zaterdag 19 mei is Mickaël aanwezig in ons Centrum, van 11.00 tot 17.00 uur. Hij werkt dan aan zijn nieuwste schilderij van ‘de muziekles’ en is bereid al u vragen te beantwoorden (in Frans en Engels). 

het straatje.jpg  

Menu
NL EN