Lezingen

2 mei 2017 Bob Ursem - “Planten als basis van verf en kleur, toen en nu

Vanwege ons 10 jarig bestaan verzorgen we in 2017 een aantal zeer interessante lezingen. Op dinsdag 2 mei vindt de tweede lezing plaats en neemt Bob Ursem (wetenschappelijk directeur Botanische Tuin TU Delft) ons mee in het verhaal "Waar, waarom en welke verfstoffen uit planten zijn te vinden in schilderijen van Vermeer?" 

Schilderijen uit de tijd van Vermeer zijn zeer kleurrijk. Maar niet alle verfstoffen zijn bruikbaar in schildertechnieken. Pigmenten uit mineralen zijn de belangrijkste grondstoffen. Maar ook planten speelden een rol in het kleurenpalet van Vermeer. In die tijd werd vooral gewerkt met primaire basiskleuren blauw, geel en rood naast plantenextracten voor bruin en zwart. De kleur groen kwam voort uit het samenstellen van blauw en geel. Pigmenten van planten werden vooral benut voor het kleuren van kledingstoffen en kwamen maar zelden terecht op het doek van de schilder, maar waarom? Welke kleuren waren toen zeldzaam en waarom?

Verder neem ik u mee in diversiteit van de soorten planten en de daaruit te distilleren van verrassende kleuren. Aan grondstoffen voor kleur zal het niet liggen, want we beschikken nu over een scala aan oude, antieke en moderne verfstoffen. Probleem blijft dat wij geen standaard hebben voor kleuren en ook geen standaard voor kwaliteit en kleurvastheid. De kleurkracht bestaat uit de hoeveelheid verfstof, soms 75% of 90% puur pigment zoals bij de Oudhollandse kleuren uit de tijd van Vermeer, en de rest is vulmiddel of vloeistof. Maar niet alleen de dekkracht is bepalend, ook hoe segmenten versneden zijn met wit die het originele pigment letterlijk ondersneeuwen. In verf is en blijft complex, waarin het eigenlijk neer komt op verfstof voor de kleur en dekking, bindmiddel voor de hardheid, hechting en glans, oplos- en verdunmiddelen voor de droogtijd en viscositeit, hulpstoffen voor de weekmakers, vloeimiddelen, anti-velvormers, glijmiddelen en conserveringsmiddelen, en vulstoffen om financiële redenen. Welke kleuren zijn in deze tijd nog steeds bijna onmogelijk om te maken, ook al beschikken we over moderne synthetische technieken? Eigenlijk is er niets veranderd in de gecompliceerde wereld van verfstoffen sinds Vermeer. Ik hoop u met mijn lezing een bescheiden tipje van deze wereld met u te delen.

Praktische informatie
Datum: dinsdag 2 mei 2017
Inloop: 19:30 uur
Aanvang lezing: 20:00 uur
Locatie: Vermeer Centrum Delft, Voldersgracht 21
Prijs: 5 euro p.p. (geen voorverkoop, aanmelding niet nodig)

Na afloop van de lezing is het mogelijk het Vermeer Centrum Delft te bekijken.

Geïnteresseerd in meer lezingen? Word vriend van ons centrum voor € 30,00 en bezoek alle lezingen gratis.

Schrijf de volgende data ook alvast in de agenda:

  • dinsdag 6 juni: Irene Jacobs (wetenschappelijk medewerker Maritiem Museum Rotterdam): de VOC in de 17de en 18de eeuw (met name de nautische kant)
  • donderdag 7 september: Gregor Weber (hoofd afdeling beeldende kunst van het Rijksmuseum): de schilderijen in Vermeers interieurs
  • woensdag 4 oktober: Jan Wisse (docent tekenen en schilderen): schilderen vroeger en nu, inspiratie vanuit het verleden
  • woensdag 8 november: Wim van Leeuwen (initiator Vermeer Centrum Delft): het gezin Vermeer

Houd onze site en Facebook pagina in de gaten voor actuele informatie.


Eerdere lezingen:

6 april 2017 Guy van Hoek - “Portretten in het licht van Vermeer”

Op donderdag 6 april vond de eerste plaats en nam Guy van Hoek ons mee in de geheimen van het licht in portretten. Aan de hand van onder andere eigen foto’s en van foto’s van leden van de fotoclub FC’59, liet hij zien hoe Johannes Vermeer inspireert. Guy van Hoek is in deeltijd werkzaam bij een reclamebureau. In zijn vrije tijd is hij fotograaf en lid van fotoclub FC ’59. Daarnaast is hij eigenaar van de Stichting HuisKinesis, een foto-expositieruimte voor “liefhebber fotografen”.

Menu
NL EN