Lezingen

7 september 2017 Gregor Weber - "De schilderijen in Vermeers interieurs"

Vanwege ons 10 jarig bestaan verzorgen we in 2017 een aantal zeer interessante lezingen. Op donderdag 7 september vindt de vierde lezing plaats en neemt Gregor Weber (hoofd afdeling beeldende kunst van het Rijksmuseum) ons mee in het verhaal "De schilderijen in Vermeers interieurs".


Praktische informatie
Datum: donderdag 7 september 2017
Inloop: 19:30 uur
Aanvang lezing: 20:00 uur
Locatie: Vermeer Centrum Delft, Voldersgracht 21
Prijs: 5 euro p.p. (geen voorverkoop, aanmelding niet nodig)

Na afloop van de lezing is het mogelijk het Vermeer Centrum Delft te bekijken.

Geïnteresseerd in meer lezingen? Word vriend van ons centrum voor € 30,00 en bezoek alle lezingen gratis.

Schrijf de volgende data ook alvast in de agenda:

  • woensdag 4 oktober: Jan Wisse (docent tekenen en schilderen): schilderen vroeger en nu, inspiratie vanuit het verleden
  • woensdag 8 november: Wim van Leeuwen (initiator Vermeer Centrum Delft): het gezin Vermeer

Houd onze site en Facebook pagina in de gaten voor actuele informatie.


Eerdere lezingen:

6 juni 2017 Irene Jacobs - “Het Delft van Johannes Vermeer”

Op dinsdag 6 juni vond de derde lezing plaats en nam Irene B. Jacobs, vicevoorzitter van Delfia Batavorum en conservator in het Maritiem Museum Rotterdam waar zij tentoonstellingen maakt en onder meer zorgt voor de collectie schilderijen, prenten en tekeningen, ons mee in "Het Delft van Johannes Vermeer". Eén van haar voorliefdes binnen de maritieme geschiedenis is die van de VOC in de 17de en 18de eeuw en deze kwam dan ook tot uiting in de lezing voor het Vermeer Centrum Delft. Zij ging in op de stad Delft waar Johannes Vermeer woonde en werkte: hoe zag de stad er in zijn tijd uit, hoe was de bevolking opgebouwd en wat voor bedrijvigheid was er? En daarbij ontbrank de VOC-kamer Delft zeker niet.

2 mei 2017 Bob Ursem - "Waar, waarom en welke verfstoffen uit planten zijn te vinden in schilderijen van Vermeer?"

Op dinsdag 2 mei vond de tweede lezing plaats en nam Bob Urseum ons mee in het verhaal "Waar, waarom en welke verfstoffen uit planten zijn te vinden in schilderijen van Vermeer?". Schilderijen uit de tijd van Vermeer zijn zeer kleurrijk. Maar niet alle verfstoffen zijn bruikbaar in schildertechnieken. Pigmenten uit mineralen zijn de belangrijkste grondstoffen. Maar ook planten speelden een rol in het kleurenpalet van Vermeer. In die tijd werd vooral gewerkt met primaire basiskleuren blauw, geel en rood naast plantenextracten voor bruin en zwart. De kleur groen kwam voort uit het samenstellen van blauw en geel. Pigmenten van planten werden vooral benut voor het kleuren van kledingstoffen en kwamen maar zelden terecht op het doek van de schilder, maar waarom? Welke kleuren waren toen zeldzaam en waarom?

6 april 2017 Guy van Hoek - “Portretten in het licht van Vermeer”

Op donderdag 6 april vond de eerste lezing plaats en nam Guy van Hoek ons mee in de geheimen van het licht in portretten. Aan de hand van onder andere eigen foto’s en van foto’s van leden van de fotoclub FC’59, liet hij zien hoe Johannes Vermeer inspireert. Guy van Hoek is in deeltijd werkzaam bij een reclamebureau. In zijn vrije tijd is hij fotograaf en lid van fotoclub FC ’59. Daarnaast is hij eigenaar van de Stichting HuisKinesis, een foto-expositieruimte voor “liefhebber fotografen”.

Menu
NL EN